piątek, 29 sierpnia 2014

Naturalne środki przeciw wzdęciom




Wzdęcia dotyczą wprawdzie tak wielu ludzi, ze ich występowanie nie jest niczym nadzwyczajnym, mimo to są one wstydliwe i nieprzyjemne.
G
łówną przyczy wzdęć jest nieodpowiednie odżywianie i dlatego już trzymanie się odpowiednich reguł żywieniowych, używanie odpowiednich przypraw, przyjmowanie minerałowej glinki powoduje ustąpienie objawów takich jak nadmierne gazy jelitowe.

Zmiany żywieniowe
Zdecydowanie proponuje unikania gotowej żywności, która zawiera wiele syntetycznie przetworzonych składników i związków chemicznych nieistniejących w przyrodzie. Do nich należą barwniki, emulgatory, konserwanty, przeciwutleniacze, regulatory kwasowości, substancje słodzące, środki wzmacniające smak, środki spulchniające, żelujące, jak również antybiotyki-konserwanty.
Radze wyeliminować produkty frytkowane oraz produkty słodzone. U niektórych ludzi zauważa się również wrażliwość na produkty zbożowe i mleczne.

Właściwa kombinacja spożywanych produktów
Właściwie nie chodzi tutaj o to, by unikać takich produktów, które rzekomo powodują wzdęcia typu roślin strączkowych, kapustnych, cebulowych, jabłek, śliwek, czereśni. Ważniejsze jest, aby przy wrażliwym na wzdęcia układowi pokarmowemu zaproponować odpowiednio zmienioną kombinację produktów. Zmiana doboru składników może uchronić nasz system trawienny od powstawania gazów jelitowych.  Czasami pomoc może odpowiednia kolejność zjadanych produktów. Powinniśmy nauczyć się rozróżniać produkty spożywcze je ze względu na długość ich trawienia. Ciężkostrawne rzeczy spożywane na początku całego posiłku powoduje spowolnienie trawienia, uniemożliwiając przechodzenie następnych partii do żołądka. Czekające na wejście ostatnie części posiłku zaczynają fermentować wydzielając gazy i alkohol. Trawienie ciężkostrawnych produktów może czasami trwać do ok 5-ciu godzin. Szczególnie połączenie białek i skrobi wytwarza wiele gazów, kwasów i powoduje ciężkie problemy trawienne.
Jako przystawkę proponuje zjeść owoce, w drugie kolejności sałatę, jako trzecie np. ryż, dopiero później ewentualnie ser a na samym końcu mięso. W ten sposób unikniemy ucisku w żołądku, zgagi, wzdęć i odbijania. Należy przy tym uwzględnić po prostu zawartość wody w tych składnikach spożywczych. Im więcej dane produkty zawierają wody, tym ich miejsce w kolejce do spożycia przesuwa się do przodu. Produkty, które zawierają więcej wody szybciej opuszczą żołądek, na koniec powinno się jeść węglowodany, białka i tłuszcze.

Właściwe przygotowanie
Podczas przygotowywania produktów, które najczęściej wywołują wzdęcia proponuje używać przypraw, które przeciwdziałają tym reakcjom. I tak na przykład do soczewicy pasuje kminek, do ciast chlebowych można dodać koper włoski, anyżek czy kolendrę. Jeżeli gotujemy zupę z suchymi rośliny strączkowymi, takimi jak groch czy fasola lepiej odlać wodę, w której je gotujemy, zanim polaczymy je z warzywami czy mięsem.

Koper włoski, anyżek, koperek
Polecam państwu picie herbaty ze świeżo zgniecionych nasion kopru włoskiego, anyżku i koperku. W walce ze wzdęciami pomaga również żucie tych nasion, relaksują one bowiem mięśnia wspomagające układ trawienny i powodują uwalnianie nagromadzonego gazu jelitowego. Dodatkowym plusem będzie uzyskania świeżego oddechu.

Imbir
Znakomitym sposobem uniknięcia wzdęć jest picie zarówno herbaty imbirowej jak i spożywanie świeżego korzenia imbiru. Proponuje dodawać odrobinę tego warzywa/przyprawy do potraw. Można tez zastosować inny zwyczaj, mianowicie przed posiłkiem zjeść mała łyżeczkę świeżo starkowanego imbiru.

Kminek
Nasiona kminku zapobiegają wzdęciom, kłopotom trawiennym i skurczom. Ponadto pobudzają zdrowe trawienie.

Pietruszka
Pietruszka jest znakomitym środkiem przeciw powstawaniu gazów. Proszę dodawać albo świeżą albo sucha pociętą natkę do sałatek, zup, bukietów warzywnych lub tez do potraw ziemniaczanych. Pietruszka świetnie nadaje się do zielonych smoothies.

Glinka mineralna
Glinka mineralna absorbuje nadmiar gazów w przewodzie pokarmowym, absorbuje toksyny, które wywołują ich tworzenie. Najlepiej byłoby zjeść na 30-60 minut przed właściwym jedzeniem 1-2 małych łyżeczek glinki mineralnej by zapobiec tworzeniu się gazów.

Probiotyki
Probiotyki są to produkty zawierające żyjące mikroorganizmy (bakterie lub drożdże probiotyczne). Probiotyki hamują rozwój mikroorganizmów patogennych zapobiegając zakażeniom jelitowym, przenikaniu drobnoustrojów i ich toksycznych substancji przez ścianki jelit. Substancje wytwarzane przez organizmy probiotyczne zapobiegają ostrym zakażeniom bakteryjnym (biegunka podróżnych), jak również zakażeniom wirusowym. Probiotyki zwiększają syntezę i aktywność przeciwciał, łagodzą objawy nietolerancji laktozy, zapobiegają wytwarzaniu się kancerogenów raka jelita grubego, łagodzą skutki zaburzeń flory jelitowej.
Produkty probiotyczne wzmacniają i pobudzają układ odpornościowy człowieka, zapobiegają osteoporozie, przynoszą ulgę w dolegliwościach traktu pokarmowego i obniżają poziom cholesterolu we krwi.

Czosnek
Czosnek to również dobry naturalny środek przeciw powstawaniu gazów jelitowych i wzdęć. Warzywo to pobudza trawienie, skutecznie i długofalowo przeciwdziała bakteriom i pasożytom, najlepiej działa, jeśli jest spożywany na surowo.

Herbata z mniszka pospolitego
Powszechnie uważany za chwast mniszek pospolity ma dużo zalet, miedzy innymi łagodzi dolegliwości wzdęć. Zaleca się picie herbaty z mniszka jak również dodawanie go do sałatek, można go również stosować, jako przyprawę w postaci suchej.

Gorąca woda
Niektórym ludziom pomaga wypicie filiżanki gorącej wody.

Olejek miętowy
Inny sposób na wzdęcia, to wypicie malej filiżanki zimnej wody z dwoma kroplami olejku mięty pieprzowej, raz-dwa razy dziennie.

Ćwiczenia
Jeśli istnieje taka możliwość, zaleca się ćwiczenia gimnastyczne, takie jak popularny „rowerek” w celu pozbycia się gazów.  Aktywny tryb życia pomaga w przezwyciężeniu wszelkich dolegliwości układu trawiennego. Im aktywniejsi jesteśmy, tym lepiej funkcjonuje trawienie.