Organizm ludzki wytwarza zimą za mało witaminy D a ciężarnym kobietom
brakuje żelaza. Właściwe odżywianie może uzupełnić te braki.
Przeczytajcie państwo jak można uzupełnić niedobory witamin i mikroelementów bez potrzeby kupowania drogich suplementów.
Przeczytajcie państwo jak można uzupełnić niedobory witamin i mikroelementów bez potrzeby kupowania drogich suplementów.
Zbliża się zima i dni są coraz krótsze, brak światła słonecznego nie tylko
działa negatywnie na nasze samopoczucie, ale szkodzi również naszemu zdrowiu.
Organizm potrzebuje witaminy D, ale ona jest wytwarzana właśnie wtedy, gdy promienie
UV docierają do naszej skóry. Ponure miesiące od października do marca mogą być
przyczyną niedoboru Witaminy D.
Na pierwszy rzut oka trudno jest rozpoznać niedobór Witaminy D. Objawy zmęczenia
i trudności w koncentracji mogą być również skutkiem niedoboru żelaza u cynku.
Wybalansowane odżywianie powinno wystarczać
Kto chciałby dokładnie dowiedzieć się, czy cierpi na niedobór witamin nie ominie laboratoryjnego badania krwi. Wybalansowana i urozmaicona dieta chroni zdrowych ludzi przed wystąpieniem niedoborów. Ten, kto odżywia się nieregularnie bądź jednostronnie, powinien przemyśleć i zmienić swoje nawyki żywieniowe.
Suplementy diety takie jak preparaty witaminowe i składniki mineralne można
stosować tylko wtedy, gdy w naturalny sposób nie możemy pokryć ich zapotrzebowania.
Jakie produkty można polecić by takie niedobory w ogóle nie powstały?
Jakie produkty można polecić by takie niedobory w ogóle nie powstały?
Żelazo
Otręby pszenne, kasza
jaglana i płatki owsiane zawierają ponad 6mg żelazna 100g
|
Jakie
produkty zawierają żelazo?
Mitem natomiast jest to, że szpinak jest magazynem żelaza. Zielone liście zawierają ok 3,5 mg na 100g tak wiec warzywo to ląduje dopiero w środku tabeli z warzywami bogatymi w żelazo.
Cynk
Jakie produkty spożywcze zawierają cynk?
Witamina E
Migdały i orzechy laskowe są dobrym źródłem Witaminy E. Porcja orzechów (ok.40g) powinna spokojnie pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę E. Innym źródłem może być olej słonecznikowy, na 100g przypada 60mg witaminy E. Dzienne zapotrzebowanie wynosi 11-15mg, (czyli np. 2 stołowe łyżki oleju).
Witamina D
W okresie jesieni i zimy borykamy się z brakiem nasłonecznienia a co za tym idzie w osiągnieciu wystarczającej ilości witaminy D.
Szacuje się, że ok. 90 procent mieszkańców Polski ma niedobór witaminy
D. Jakie możliwości mamy do dyspozycji, aby nadrobić te braki?
Oprócz nielubianego
tranu, duże ilości witaminy D zawierają tłuste ryby, na czoło tabeli wysuwa się
śledź i łosoś. Ten, kto nie lubi ryb, niech spróbuje uzupełnić niedobór
pieczarkami, jajami i serem. Proszę tylko zwrócić uwagę na fakt, ze porcja sera
gouda zawiera tylko 0,4 Mikrogram Witaminy D a dziennie potrzebujemy ok. 30 mikrogramów.
Witamina B12
Witamina B12 jest bardzo ważna w przemianie materii i w tworzeniu się krwi. Osoby o niedoborze tej witaminy są często blade i zmęczone.
Z niedoborem witaminy B12 musza walczyć przede wszystkim wegetarianie i weganie, ponieważ witamina ta znajduje się przede wszystkim w produktach pochodzenia zwierzęcego.