wtorek, 2 grudnia 2014

Czy prawdę o zdrowotnych właściwościach kwasów tłuszczowych omega-3 powinniśmy oddać do lamusa.



Badania opublikowane w Annals of Internal Medicine analizujące 72 inne dotychczasowe badania wskazują, że nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 mają znikomy efekt a w szczególności minimalnie redukują ryzyko chorób układu krążenia.

Badania są bardzo zaskakujące, bowiem latami uważało się i wpajało nam, że olej z oliwek, olej z krokosza barwierskiego i innych wysokowartościowych olejów są bardzo zdrowe ze względu na zawartość nienasyconych kwasów omega-3. Ale czy rzeczywiście przynoszą one pozytywne efekty dla zdrowia? Czy powinniśmy znów jedną z „prawd” odłożyć do lamusa?

Otóż nadal należy stwierdzić, że tłuszcze omega-3 są zdrowe w przeciwieństwie do naturalnych tłuszczów zwierzęcych-trans. Aczkolwiek badania te nie wykazały szkodliwego wpływu na serce tłuszczy nasyconych.

Natomiast powstaje inne pytanie, czy suplementacja kapsułkami omega-3 jest w ogóle potrzebna, jeśli nie wykazują one korzystnego efektu.

Upraszczanie zdrowotnych właściwości produktów czy to warzyw i owoców, olei roślinnych czy tak jak w tym przypadku ryb tylko do zawartości omega-3 nie jest sensowne. Zdrowotne właściwości niektórych produktów mogą mieć również inne przyczyny (może wpływ na nie ma odpowiednia kompozycja składników).

Ja osobiście jestem za stosowaniem zróżnicowanego i zbilansowanego żywienia, ograniczenia jednakże spożywania węglowodanów i czerwonych mięs a w zamian stosowania diety śródziemnomorskiej bogatej w ryby, warzywa i oleje.






*Zrodla fotomedialne
http://www.omega3summit.org/images/omega3.jpg